MALTE WOYDT

HOME:    PRIVATHOME:    LESE- UND NOTIZBUCH

ANGE
BOTE
BEL
GIEN
ÜBER
MICH
FRA
GEN
LESE
BUCH
GALE
RIE
PAM
PHLETE
SCHAER
BEEK
GENEA
LOGIE

Truthiness

“Truthiness betekend dat je niet je hoofd, maar je haart gebruikt … Je gelooft iets omdat je in je hart wéét dat het waar is. … Dit is geen modern fenomeen … Alleen wordt die reflex nog versterkt in de mediawereld waarin we nu leven. … Ideologisch gekleurde media zijn er steeds geweest, maar nieuw is dat beide blokken met de opkomst van de nieuwe media steeds meer geïsoleerd zijn geraakt van elkaar. … Resultaat: verschillende groepen hebben niet meer alleen hun eigen mening over de realiteit, maar steeds meer ook hun eigen realiteit an sich. Objectieve feiten doen er steeds minder toe. … De meningsverschillen gaan niet over: ‘Wat moeten we doen in Irak?’ maar over de feiten zelf …

Een van de problemen is … dat er geen mainstream meer bestáát. The New York Times heeft een oplage van iets meer dan een miljoen en [een] miljoen onlinelezers. Dat klinkt als een boel, maar vergeleken bij de 300 miljoen mensen in het land is dat niets. De journaals van ABC, CBS en NBC – de grote Amerikaanse zenders, dus – trekken elk zes à zeven miljoen kijkers. De talkshow van Bill O’Reilly op Fox News heet populair, maar toch heeft hij maar twee miljoen kijkers. Dat zijn geen media die iedereen gebruikt en vertrouwd. …

Terwijl de oude huizen van vertrouwen afkalven, zijn er steeds meer nichemedia opgedoken die elk hun eigen micropubliek bedienen. … Het typevoorbeeld waren de Swift Boat Veterans for Truth, de groep die Kerry zo terroriseerde in 2004 … De Swift Boatcampagne was gebaseerd op leugens. Keer op keer kwamen journalisten die de claimes tegen Kerry checkten tot de conclusie dat de beschuldigingen vals waren … in de nieuwe mediawereld, waar nieuws niet noodzakelijk door de journalistieke filter heen moet, kun je een heel eind ver komen zonder harde feiten. …

We krijgen steeds meer problemen om beleid te formuleren. De VS hebben geen noemenswaardig klimaatbeleid omdat een groot aantal mensen simpelweg weigeren om de feiten te geloven. Als we niet eens kunnen overeenkomen over wat de realiteit is, wordt het heel moeilijk om doeltreffend aan politiek te doen.”

aus: We kiezen allemaal onze eigen waarheid. Der amerikanische Blogger Farhad Manjoo zitiert durch Tom Vandyck, De Morgen, 9.5.2008

Abb.: Amrizal Salayan: Truth, 2012, indoartnow, im Internet.

05/08

08/06/2015 (1:33) Schlagworte: EN,Lesebuch ::

Comments are closed.